- Blog
- Sektorearen Egungo Albisteak
- Txakolinarekin erretako oilaskoa panadera patatekin: ukitu berezia duen euskal klasiko bat
Txakolinarekin erretako oilaskoa panadera patatekin: ukitu berezia duen euskal klasiko bat
Txakolinarekin erretako oilaskoa panadera patatekin euskal jaki tradizionala da, oilaskoaren urtsutasuna txakolinaren zapore garratzarekin eta pataten testura kurruskariarekin konbinatzen duena. Errezeta ezin hobea da familian edo lagunekin partekatzeko, eta aproposa edozein unetan prestatzeko.
Osagaiak
Oilasko oso bat (1,5 kg, gutxi gorabehera)
Txakolin-botila bat
2 tipula
4 berakatz-ale
Limoi bat
4 koilarakada oliba-olio birjina estra
Gatza eta piperbeltza nahieran
5 patata ertain
Panadera patatak egiteko:
2 koilarakada oliba-olio birjina estra
Tipula bat
Piper berde bat
Gatza eta piperbeltza nahieran
Prestaketa
Prestatu oilaskoa: berotu labea 180 ºC-tan. Garbitu oilaskoa eta lehortu sukaldeko paperarekin. Gatza eta piperbeltza bota barrutik eta kanpotik.
Marinatu oilaskoa: gopor handi batean, nahastu txakolina, oliba-olioa, limoiaren zukua, xerratan moztutako tipula, berakatz-ale osoak eta gatza. Sartu oilaskoa marinadan eta ziurtatu ondo estalita geratzen dela.
Utzi gutxienez 2 orduz marinatzen, edo hobe gau osoan.
Prestatu panadera patatak: zuritu itzazu patatak eta moztu gutxi gorabehera 1 cm-ko lodiera duten xerratan. Zuritu tipula eta moztu juliana-eran fin-fin. Txikitu piper berdea dado txikietan.
Zartagin handi batean, oliba-olioa su ertainean berotu. Gehitu tipula eta kozinatu bigunduta egon arte. Gehitu piper berdea eta jarraitu kozinatzen, bigundu arte.
Gehitu patatak zartaginera eta bota gatza eta piperbeltza nahieran. Ondo eragin patatak olioz eta espeziez blai egin daitezen. Kozinatu patatak su ertain-baxuan 20 bat minutuz, edo bi aldeetatik gorrituta eta kurruskari egon arte.
Erre oilaskoa: jarri panadera patatak labeko erretilu batean. Jarri oilaskoa pataten gainean, eta ziurtatu azala gorantz geratzen dela. Bota marinada oilaskoaren eta pataten gainean.
Labean eduki oilaskoa ordu eta laurden, edo oilaskoa erabat erre arte eta azala gorritu edo txigortu eta kurruskari geratu arte.
Atera oilaskoa labetik eta utzi 10 minutu pausatzen moztu baino lehen.
Zerbitzatu txakolinarekin erretako oilaskoa panadera patatekin, labeko erretiluan geratu den saltsarekin batera. Eta gozatu jaten!
Aholkuak
-
Zatitutako oilasko bat erabil dezakezu oso baten ordez. Kasu horretan, erretzeko denbora laburragoa izango da.
-
Txakolinik ez baduzu, ardo zuri lehorra erabil dezakezu.
-
Panadera patatei beste barazki batzuk gehitu ahal dizkiezu, hala nola azenarioak edo tomateak.
-
Zerbitzatu txakolinarekin erretako oilaskoa panadera patatekin eta entsalada berde freskoarekin.
Hatzak miazkatzeko modukoa!
23/07/2024 Kategoriak: Sektorearen Egungo Albisteak Etiketak: