Leka gorri eta Keia izokinez egindako bizkaitar entsalada
Itsasoko produktuak ortuko lehengairik onenekin nahastea modan dago. Hori ezin hobeto lortzen du aurkeztuko dizuegun formulak, Bizkaiko bi produkturi esker: leka gorria eta Keia izokina. Errezeta erraza da, mundu guztiaren eskura dago, eta hotz nahiz bero jan daiteke.
Osagaiak:
- 500 gr leka gorri zabalak
- 200 gr Keia izokina
- Oliba-olioa (“arbequina” edo “picual”)
- Bi patata
- Bi azenario
- Arrautza
- Añanako gatz-loreak
Egiteko modua:
1. Lekak ondo garbitu eta makilatan moztu*
*Makila edo bastoia angeluzuzeneko ebaketa da, 6-7 cm luze eta 1 cm zabal dena. Bi urratsetan egiten da: lehenengo xerretan ebaki eta gero makilak egin, uniformeak izan daitezen saiatuz.bakera
2. Egosi lekak lurrunetan:
Lurrunezko labea izanez gero, egin lekak 11ºC gradutan 7 minutuz. Horrela ez bada, ipini ura irakiten kazolan eta gainean sareta, lekek ura uki ez dezaten. 8 minutuz egosi, testura kontrolatuz.
Sekretua: Ez estali lekak, kolore guztia gorde dezaten.
3. Lekak ur hotz-hotzetan sartu.
Honela lortuko dugu beraien kolore eta testura guztia gordetzea, al dente geratuko dira eta hobeto hartuko diezue zaporea eta testura.
4. Egosi patatak, azenarioak eta arrautzak ere:
- Patatak: Egosi su txikitan 45 minutuz, apurtu ez daitezen. 100gr gatz erantsi litro ur bakoitzeko.
- Azenarioak: Zuritu eta pataten uretara bota egosteko azken 20 minutuetan.
- Arrautzak: 15 minutuz egosi su txikitan.
Utzi hozten, ahal bada bezperatik.
5. Ebaki patatak xerra finetan, azenarioak zeharka eta birrindu arrautza.
6. Moztu Keia izokina xerra finetan.
7. Platerean hurrenkera honetan aurkeztu:
- Patata-xerrak
- Azenario-xerrak
- Keia izokin xerrak
- Leka gorriak
- Añanako gatz-loreak
Amaitzeko zipriztindu olio-tantaz eta ozpinez gura legez.
Gura duenak, platerari letxuga erants diezaioke.
Laiene Jatetxearen eskutik
14/10/2016 Kategoriak: Errezetak Etiketak: Hortalizas